Ubba BV

Log Homes

  1. Home
  2. >
  3. Log Homes

Werkwijze

Omdat er zoveel verschillende bouwsystemen zijn, is het belangrijk om eerst uw wensen goed in kaart te brengen. Daarnaast is het bouwbesluit van de gemeente een belangrijke factor voordat er met het ontwerp van de woning begonnen kan worden.

Vaak geeft het bouwbesluit van de gemeente aan dat u dubbelwandig moet bouwen, zodat de juiste RC-waarde wordt behaald. Ondanks het feit dat hout een uitstekende isolerende werking heeft, is deze RC-waarde volgens het Nederlandse bouwbesluit niet voldoende voor een woning. Wij raden aan om de RC-waarde van de vloer, het dak en de ramen zo hoog mogelijk te nemen en een optimaal verwarmingssysteem voor uw woning te nemen. Hierdoor zal de gemiddelde RC-waarde van uw woning hoog genoeg zijn om een bouwvergunning te krijgen. Stemt de gemeente hier niet mee in? Dan gaan we voor de optie dubbelwandig bouwen of voor een houtskeletbouw. Het is ook mogelijk een houtstapelbouw woning dubbelwandig te bouwen. Dan krijg je een extra wand van gestapelde logs rondom.

Duurzaam

Duurzaam bouwen wordt steeds belangrijker. Bouwen met hout is een goed voorbeeld van duurzame bouw. Hout is namelijk veel minder milieubelastend dan steen. Voor ons is duurzaam bouwen de normaalste zaak van de wereld. Vanwege het flexibele karakter én natuurlijk omdat het een milieuvriendelijk en zeer goed geïsoleerd materiaal is. Bij het bouwen met hout wordt er minder afval geproduceerd dan bij traditionele bouw. Bovendien is dit afval her te gebruiken of te composteren.

Er zijn nog meer mogelijkheden om je huis verder te verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen en aardwarmte. We kijken graag met je mee welke milieubewuste technieken we kunnen toepassen in of om het huis.

Isolatie

In een gemiddeld huishouden is de verwarming goed voor ongeveer 75% van het energieverbruik. Met goede isolatie kan er jaarlijks veel geld worden bespaard. Door de zelfregulerende werking van boomstammen is er minder energie nodig om een houten woning te verwarmen.

De goede isolerende waarde van hout maakt dat het energieverbruik in een houten woning stukken lager is. Hout is een natuurproduct en ‘leeft’. In tegenstelling tot metaal, gaat hout niet werken door de temperatuurverschillen, maar door vocht. Dit betekent dat hout in de zomer zal krimpen en in de winter zal uitzetten.

Bouwtechnieken

Houten woningen kunnen met verschillende technieken gebouwd worden. Elke techniek heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Het is erg belangrijk dat al het hout dat gebruikt wordt voor de woning gedroogd wordt tot een bepaalde vochtigheidsgraad. Hoe minder vocht, hoe minder de woning zal werken.

Ubba-bouwtechniek-houtskeletbouw

Houtskeletbouw

Ubba-bouwtechniek-houtstapelbouw

Houtstapelbouw

Ubba-bouwtechniek-post-and-beam

Post and Beam